Εορτασμός εθνικής επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940 στο σχολείο μας

   Αγαπητοί γονείς,               

Σας ενημερώνουμε ότι η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 σύμφωνα και με τη σχετική εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ θα εορταστεί στο σχολείο μας ως εξής :
Την Τετάρτη 27/10/2021 όλοι οι μαθητές θα προσέλθουν χωρίς τσάντες κανονικά έως τις 08:15 π.μ. Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν μέσα στις τάξεις για μία ώρα περίπου με ευθύνη των δασκάλων των τάξεων σε συνεργασία με τις ειδικότητες χωρίς την παρουσία γονέων και με τήρηση των γνωστών μέτρων κατά της διάδοσης του covid-19 (μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικά).
Στη συνέχεια, στις 09:30 π.μ, τα παιδιά θα αποχωρήσουν από το σχολείο με ευθύνη των γονέων τους. Παρακαλείσθε να φροντίσετε για την ασφαλή αποχώρηση των μαθητών στην αναφερόμενη ώρα.
Η Πρωινή Υποδοχή δε θα λειτουργήσει, όπως και το Ολοήμερο Πρόγραμμα.

Από τη Διεύθυνση του Σχολείου

Παρακάτω, γίνεται μια αναδρομή στις μέρες του ΄40, μέσα από τις μνήμες και την μαρτυρία σπουδαίων Ελλήνων λογοτεχνών, που έζησαν και απαθανάτισαν τα συγκλονιστικά γεγονότα με την πένα τους: 

  • ο Σεφέρης, θα γράψει: «Δευτέρα 28 여장산맥. Κοιμήθηκα δύο το πρωί, διαβάζοντας Μακρυγιάννη. Στις τρεις και μισή μια φωνή μέσα από το τηλέφωνο με ξύπνησε: «έχουμε πόλεμο». Τίποτα άλλο. Ο κόσμος είχε αλλάξει. Η αυγή, που λίγο αργότερα είδα να χαράζει πίσω απ΄ τον Υμηττό, ήταν άλλη αυγή: άγνωστη. Περιμένει ακόμη εκεί που την άφησα. Δεν ξέρω πόσο θα περιμένει, αλλά ξέρω πως θα φέρει το μεγάλο μεσημέρι».                                                                       «Γιώργος Σεφέρης Μέρες Γ΄ 16 Απρίλη 1934-14 Δεκέμβρη 1940»(Εκδ, ΙΚΑΡΟΣ).

«Είναι δύο εβδομάδες τώρα, που ένα τελεσίγραφο μοναδικό στα διπλωματικά χρονικά των Αθηνών για το περιεχόμενον, την ώρα και τον τρόπο που το παρουσίασεν η Ιταλία κάλεσε την Ελλάδα να της παραδώση τα εδάφη της, να αρνηθή την ελευθερία της και να κατασπιλώση την τιμήν της calligraphy font. Οι Έλληνες δώσαμε στην ιταμή αυτή αξίωση της φασιστικής βίας, την απάντησι που επέβαλαν τριών χιλιάδων ετών παραδόσεις, χαραγμένες βαθιά στην ψυχή μας, αλλά και γραμμένες στην τελευταία γωνιά της ιερής γης, με το αίμα των μεγαλυτέρων ηρώων της ανθρώπινης ιστορίας. 

»Και αυτή τη στιγμή κοντά στο ρεύμα του Θυάμιδος και στις χιονισμένες πλαγιές της Πίνδου και των Μακεδονικών βουνών πολεμούμε, τις περισσότερες φορές με τη λόγχη, αποφασισμένοι να νικήσουμε ή να αποθάνουμε μέχρις ενός. Σ΄ αυτό τον άνισο σκληρότατο αλλά πεισματώδη αγώνα, που κάνει τον λυσσασμένο επιδρομέα να ξεσπάζη κατά των γυναικών, των γερόντων και των παιδιών, να καίη, να σκοτώνη, να ακρωτηριάζη, να διαμελίζη τους πληθυσμούς στις ανοχύρωτες και άμαχες πόλεις μας και στα ειρηνικά χωριά μας, έχουμε το αίσθημα ότι δεν υπερασπιζόμαστε δική μας μόνον υπόθεση: Ότι αγωνιζόμεθα για την σωτηρία όλων εκείνων των Υψηλών αξιών που αποτελούν τον πνευματικό και ηθικό πολιτισμό, την πολύτιμη παρακαταθήκη που κληροδότησαν στην ανθρωπότητα οι δοξασμένοιπρόγονοι και που σήμερα βλέπουμε να απειλούνται από το κύμα της βαρβαρότητος και της βίας.

«Ακριβώς αυτό το αίσθημα εμπνέει το θάρρος σε μας τους Έλληνες διανοουμένους, τους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, ν΄ απευθυνθούμε στους αδελφούς μας όλου του Κόσμου και να ζητήσουμε όχι την υλική αλλά την ηθική βοήθεια τους. Ζητούμε την εισφορά των ψυχών, την επανάστασι των συνειδήσεων, το κήρυγμα, την άμεση επίδρασι, παντού όπου είναι δυνατόν, την άγρυπνη παρακολούθησι και την ενέργεια για ένα καινούργιο πνευματικό Μαραθώνα που θα απαλλάξει τα δυναστευόμενα Έθνη από τη φοβέρα της πιο μαύρης σκλαβιάς που γνώρισε ως τώρα ο κόσμος». 

Κωστής Παλαμάς, Σπύρος Μελάς, Άγγελος Σικελιανός, Γεώργιος Δροσίνης, Σωτήρης Σκίπης, Δημήτριος Μητρόπουλος, Κ. Δημητριάδης, Νικόλαος Βέης, Κ. Παρθένης, Ιωάννης Γρυπάρης, Γιάννης Βλαχογιάννης, Στρατής Μυριβήλης, Κώστας Ουράνης, Μιλτιάδης Μαλακάσης, Γρηγόριος Ξενόπουλος, Αλέξανδρος Φιλαδελφεύς, Αρίστος Καμπάνης.»

  • Ο Οδυσσέας Ελύτης, 
  •  Τα θεμέλια μου στα βουνά
                      και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στον ώμο τους
                       και πάνω τους η μνήμη καίει
                       άκαυτη βάτος                                                                                                                                   έχοντας προσωπική εμπειρία, αφού πολέμησε ο ίδιος σαν έφεδρος ανθυπολοχαγός και παραλίγο να χάσει τη ζωή του όταν αρρώστησε βαριά από τύφο, έγραψε:

«Ξημερώνοντας τ΄ Αγιαννιού, με την αύριο των Φώτων, λάβαμε τη διαταγή να κινήσουμε πάλι μπροστά, για τα μέρη όπου δεν έχει καθημερινές και σκόλες Chrome Pool. Έπρεπε, λέει, να πιάσουμε τις γραμμές που κρατούσανε ως τότε οι Αρτινοί, από Χειμάρρα ως Τεπελένι. Λόγω που εκείνοι πολεμούσανε απ΄την πρώτη μέρα, συνέχεια, κι είχαν μείνει σχεδόν οι μισοί και δεν αντέχανε άλλο.

Δώδεκα μέρες κιόλας είχαμε μείς πιο πίσω, στα χωριά. Κι απάνω που συνήθιζε τ΄ αυτί μας πάλι στα γλυκά τριξίματα της γης, και δειλά συλλαβίζαμε το γάβγισμα του σκύλου ή τον αχό της μακρινής καμπάνας, να που ήταν ανάγκη λέει, να γυρίσουμε στο μόνο αχολόι που ξέραμε: στο αργό και στο βαρύ των κανονιών, στο ξερό και στο γρήγορο των πολυβόλων.

Νύχτα πάνω στη νύχτα βαδίζαμε ασταμάτητα, ένας πίσω απ΄ τον άλλο, ίδια τυφλοί. Με κόπο ξεκολλώντας το ποδάρι από τη λάσπη, όπου, φορές, εκατοβούλιαζε ίσαμε το γόνατο Download open sans. Επειδή το πιο συχνά ψιχάλιζε στους δρόμους έξω, καθώς μες την ψυχή μας. Και τις λίγες φορές όπου κάναμε στάση να ξεκουραστούμε, μήτε που αλλάζαμε κουβέντα, μονάχα σοβαροί και αμίλητοι, φέγγοντας μ? ένα μικρό δαδί, μία- μία εμοιραζόμασταν τη σταφίδα. Ή φορές πάλι, αν ήταν βολετό, λύναμε βιαστικά τα ρούχα και ξυνόμασταν με λύσσα ώρες πολλές, όσο να τρέξουν τα αίματα. Τι μας είχε ανέβει η ψείρα ως το λαιμό, κι ήταν αυτό πιο κι απ? την κούραση ανυπόφερτο. Τέλος, κάποτε ακουγόταν στα σκοτεινά η σφυρίχτρα, σημάδι ότι κινούσαμε, και πάλι σαν τα ζα τραβούσαμε μπροστά να κερδίσουμε δρόμο, πριχού ξημερώσει και μας βάλουνε στόχο τ΄ αεροπλάνα. Επειδή ο Θεός δεν κατείχε από στόχους ή τέτοια, κι όπως το ?χε συνήθειο του, στην ίδια πάντοτε ώρα ξημέρωνε το φως».                                                                                                                                                         απόσπασμα από την «Πορεία προς το Μέτωπο» από το «Αξιον Εστί»

 

  • Στις 15 Νοεμβρίου 1940, ο Άγγελος Σικελιανός,  δημοσίευσε στην Εστία το ποίημα «Εικοσιοχτώ του Οκτώβρη 1940»

Το γένος βουλιαγμένο μες στον αιώνα
να λυτρωθεί μονάχο του μπορεί
μα να ξυπνήσει πρέπει η πλέρια Μνήμη
βαθειά του, αδάμαστη και τρομερή.Κανείς δε θα ξεφύγει τη γενιά του 13 around the time of camellia flower!
το βάρος της θα σπάσει ως τη στιγμή,
που βγαίνοντας από τη λησμονιά του
στο φως που πια δεν στέκουν δισταγμοί.

Της ζωής θε να ντυθεί την πανοπλία,
και μ΄ ακέριο τον άγιο σκελετό
των περασμένων, θα στηθεί στη γη του
με το κεφάλι αλύγιστο κι ορτό!

Ελέγαμε: ένα Μαραθώνα ακόμα! Ελέγαμε: Μια Σαλαμίνα ακόμα! Ελέγαμε: Ακόμα ένα εικοσιένα! Κι ήρτες τέλος συ, Μητέρα-Μέρα, οπού αγκάλιασες κι ανύψωσες ολόκληρα τα περασμένα στον ανώτατο λυτρωτικό σκοπό τους, στον υπέρτατο τους ηθικόν Ιστορικό Ρυθμό!

Ω δικαίωση όλων των ελληνικών αγώνων! Ω ύψιστη ηθική στροφή μέσα στο χάος ολόκληρου του Κόσμου YouTube Country Limited! Και μαζί, ω γιγάντια, πλέρια ιστορική καταβολή, από την οποία, ..Νικητές, οι Έλληνες, θα ξεκινήσουμε αύριο, πρωτοπόροι της πνευματικής ανάπλασης ολόκληρης της γης!

Ω Μέρα-Μάννα, που μας έσπασες ακέρια κι ως το ύστατο, όλα τα κρυφά εσωτερικά δεσμά μας! Ω κοσμοϊστορική Ελευθερία, τόσο βαθειά λαχταρισμένη! Να Σε! Σε κατέχουμε! Σε νιώθουμε! Σε θέλουμε!

Και θε να σε κρατήσουμε όλοι, στο τεράστιο ύψος που μας φανερώθηκες απ? τα χαράματα των Εικοσιοχτώ του Οχτώβρη του 1940, κι ως με τη συντέλεια των αιώνων, είτε ζήσουμε, είτε, αύριο που θα φέγγεις πάνω απ After effect free? όλο τον πλανήτη το γιγάντιο φως Σου, θα βρισκόμαστε στα σπλάχνα Σου, ω Μητέρα, αθάνατοι νεκροί!»

«Αυτή η ομοθυμία των δέκα εκατομμυρίων Ελλήνων, με την οποία αντίκρυσαν το φοβερό γεγονός του πολέμου, είναι θαρρώ το πιο σπουδαίο φαινόμενο στην ιστορία του έθνους μας ολόκληρη. Η Ελλάδα σύσσωμη, σύψυχη, στάθηκε μπροστά στο ανοιχτό βιβλίο της Μοίρας και υπαγορεύει το νέο κεφάλαιο της ιστορίας της (?) Αυτό το θάμα δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μέσα στην ιστορία της φυλής. Δε θα ?ναι και η στερνή. Γιατί η Ελλάδα, μέσα στο προνομιούχο κύτταρο της, είναι ένας αιώνια νέος και ολοζώντανος οργανισμός. Είναι η ίδια η έννοια της νιότης, ενσαρκωμένη σε μια ράτσα εύστροφη, ευφάνταστη, γεμάτη πείσμα και γοητευτική τρέλα. Απ΄ την άλλη μεριά των συνόρων μας χτυπά ένας λαός 45 εκατομμυρίων. Τον νικούμε γιατί είμαστε μια φυλή αρσενική και λεύτερη, κι είναι μια φυλή από 45 εκατομμύρια σκλάβους Download the Yokai Watch coloring book. Είναι ένας αγώνας άνισος αυτός και οι λαοί του κόσμου, οχτροί και φίλοι και αδιάφοροι, τον παρακολουθούν με κατάπληξη. Ποιο θα ?ναι το τέλος του; Ελάχιστα ενδιαφέρει αυτό το τέλος. Ολάκερη η δικαίωσή μας στέκεται στην αρχή?»                                                                                                                              άρθρο του Στρατή Μυριβήλη στο περιοδικό: «Η ώρα της  Ιστορίας»,  Νέα Εστία, τεύχος 334,   15 Νοεμβρίου 1940, .

  • ο Ασημάκης Πανσέλληνος    έγραψε στα «Φύλλα Ημερολογίου(1941-1943)» στις 13/12/41

Πείνα και αθλιότης στους δρόμους και στα σπίτια. Οι άνθρωποι πρήζονται. Πεθαίνουν στους δρόμους. Οι Γερμανοί αφαιρούν το παν. Τα τρόφιμα έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Το θέαμα ανθρώπων αναίσθητων από την πείνα στα πεζοδρόμια της Λεωφόρου Πανεπιστημίου είναι κάθε μέρα συχνότερο.[?] Στο σταθμό μια γυναίκα πέφτει μπροστά μου σαν κεραυνόπληκτη Download Pacific Rim Uprising. Την σηκώνουν, μαζεύεται κόσμος και της δίνει λεφτά. Τι να τα κάνει;

  • διάφορες φωτογραφίες από το έπος του ΄40

Κατοχή. Ουρά για το συσίτιο… Αθήνα, Φωτογραφικό Αρχείο Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας

 «Το στιλέτο», ξυλογραφία του Τάσσου. Πρωτοδημοσιεύθηκε (χωρίς το «ΌΧΙ») στις 16-11-1940 στο περιοδικό «Νεοελληνικά Γράμματα».

  • Η Πορεία προς το Μέτωπο                                                                        (Οδυσσέα   Ελύτη):https://www.youtube.com/watch?v=Zs65VN85t0k
  • τραγούδια για το έπος του ΄40 από:
  •    Σοφία Βέμπο:

Ν. Γούναρη: https://www.youtube.com/watch?v=bRYigRhaHKw&list=PLC4BE68C64EE2864B&index=2

Μαρινέλλα: https://www.youtube.com/watch?v=OYSHzUPqi9M

Λ 오피스 2007 무료. Κηλαϊδόνης-Ο Μικρός Ήρωας:   https://www.youtube.com/watch?v=DeMweA8pnLg&index=29&list=RDRqkeQEtfWlI