Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας

     Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας

                                                 του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αγ. Αναργύρων

Αγ. Ανάργυροι, 11 Σεπτεμβρίου 2020

                              Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες

                      των μαθητών/τριών του σχολείου μας,

Η  διευθύντρια  και οι εκπαιδευτικοί  του 4ου Δ.Σ. Αγ. Αναργύρων σας καλωσορίζουμε σε αυτή τη  νέα σχολική χρονιά και σας ευχόμαστε να είναι δημιουργική και ελπιδοφόρα για τα παιδιά μας. 

Κυρίως θα θέλαμε να καλωσορίσουμε τους γονείς και τους μαθητές της Α΄ τάξης, οι οποίοι ήρθαν σε ένα νέο περιβάλλον. Θέλουμε να τους διαβεβαιώσουμε πως το εκπαιδευτικό προσωπικό αντιλαμβάνεται την αγωνία και το άγχος που τους διακατέχει και θα φροντίσει για την ομαλή και ασφαλή μετάβαση των παιδιών στη Δημοτική Εκπαίδευση. Θα βρισκόμαστε  δίπλα σας και θα μπορείτε να ζητάτε βοήθεια και καθοδήγηση όταν και εάν τη χρειαστείτε.

Η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη, αφού καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα, σας χρειαζόμαστε αρωγούς, ώστε να εξυπηρετήσουμε τον κοινό μας στόχο, που είναι η εκπαίδευση των μαθητών μας με ασφαλή τρόπο.

Λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες του ΕΟΔΥ (Λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS-Cov-2 (COVID-19), Οδηγίες για Δημοτικά Σχολεία, 31 Αυγούστου 2020), την ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ.55339/ΦΕΚ3780/8-9-2020 και την εγκύκλιο Φ7/118240/Δ1 του Υ.ΠΑΙ.Θ με θέμα «Λειτουργία των Δημοτικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2020-2021», θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα ακόλουθα:

  1. Κατά τη διάρκεια της παραμονής όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας στο σχολείο είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υ.ΠΑΙ.Θ.
  2. Οι μαθητές μας θα εισέρχονται στο σχολείο με την επίβλεψη των εκπαιδευτικών υπηρεσίας μεταξύ 08:00 και 08:15 και θα πηγαίνουν κατευθείαν στις τάξεις τους. Η πρωινή συγκέντρωση στο προαύλιο δεν θα γίνεται, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των παιδιών. Οι μαθητές κατά την είσοδό τους θα φορούν μάσκα.
  3. Οι μαθητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους:

Α΄. Το παγουρίνο τους με νερό.

Β΄. Το δεκατιανό τους.

Γ΄. Είδη ατομικής προστασίας (χαρτομάντηλα, αντισηπτικό και αντισηπτικά μαντηλάκια).

Δ΄. Ένα σακουλάκι με δύο επιπλέον καθαρές μάσκες.

Ε΄. Ένα σακουλάκι όπου θα αποθηκεύουν την χρησιμοποιημένη μάσκα τους. Προτείνεται η χρήση μικρών πλαστικών φακέλων με κουμπί, για την αποθήκευση της μάσκας τους. Οι φάκελοι μπορούν να έχουν διαφορετικά χρώματα.

  1. Μετά την είσοδο των μαθητών στο σχολείο και πριν την είσοδό τους στην αίθουσα διδασκαλίας, θα γίνεται χρήση αντισηπτικού υγρού και οι μαθητές θα κάθονται στο θρανίο τους Download Killakill.
  2. Οι διδακτικές ώρες τις πρώτες μέρες λειτουργίας του σχολείου, θα αφιερωθούν στην εκπαίδευση/ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου, και τον τρόπο χρήσης της προστατευτικής μάσκας, σύμφωνα με τις οδηγίες και υποδείξεις του ΕΟΔΥ και του Υ.ΠΑΙ.Θ.
  3. Οι αίθουσες έχουν διαμορφωθεί με τα θρανία σε μετωπική διάταξη (όλα κοιτούν προς τον πίνακα), ακολουθώντας τις απαραίτητες οδηγίες.
  4. Κάθε μαθητής/μαθήτρια θα κάθεται σε σταθερή θέση που θα του υποδεικνύεται από τον εκπαιδευτικό.
  5. Τα παράθυρα και οι πόρτες θα παραμένουν ανοικτά.
  6. Δεν επιτρέπεται η ανταλλαγή και ο δανεισμός οποιουδήποτε αντικειμένου(στυλό, μολύβι, γόμα, τετράδια, ρούχα, φαγητό, νερό ή ό,τι άλλο), μεταξύ των μαθητών/τριών.
  7. Ο κάθε μαθητής/τρια θα κάνει χρήση αποκλειστικά και μόνο των δικών του ειδών γραφικής ύλης (μολύβια ,τετράδια κλπ), καθώς και μάσκας.
  8. Το προαύλιο θα οριοθετηθεί κατά τρόπο, ώστε κάθε τάξη να έχει τον χώρο όπου θα κάνει διάλειμμα. και οι μαθητές θα παραμένουν στον συγκεκριμένο χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια του διαλείμματος.
  9. Οι μαθητές /τριες θα πρέπει να προσπαθούν να τηρούν την απόσταση του 1,5 μέτρου μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του διαλλείματος και να υπακούουν στις συστάσεις του εφημερεύοντος εκπαιδευτικού.
  10. Δεν επιτρέπεται το παιχνίδι με μπάλα ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο μεταφέρεται από χέρι σε χέρι.
  11. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, οι μαθητές την ώρα του φαγητού μπορούν να μην φορούν τη μάσκα τους.
  12. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής οι μαθητές μπορούν να μην φορούν τη μάσκα τους.
  13. Στην απευκταία περίπτωση που μαθητής/τρια εμφανίσει συμπτώματα του covid- 19 ή άλλης ασθένειας τηρείται το απαιτούμενο πρωτόκολλο και ο/η ασθενής μεταφέρεται, σε αίθουσα κενή, καλά αεριζόμενη ως την άφιξη του γονέα. Αν κάποιο παιδί παρουσιάσει συμπτώματα covid – 19, ή οποιασδήποτε άλλης ασθένειας θα πρέπει να ελέγχεται ιατρικά το συντομότερο δυνατό.

Για να υπάρξει πρόοδος και καλή πορεία των παιδιών αλλά και ομαλή και άρτια λειτουργία του σχολείου πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά, σοβαρά και υπεύθυνα τρεις παράγοντες: το σχολείο, οι γονείς και οι μαθητές. Η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων στην εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση των παιδιών θα αποδώσει τα μέγιστα 시실리 2km.

Η ευγενική συμπεριφορά και ο αμοιβαίος σεβασμός συμβάλλουν στην αποφυγή συγκρούσεων και διαμορφώνουν το περιβάλλον του σχολείου ώστε να είναι βιώσιμο κι ευχάριστο. Το σχολείο δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στους μαθητές του. Όλοι αντιμετωπίζονται δίκαια και ισότιμα.

Η εμπιστοσύνη του παιδιού στο σχολείο ενισχύεται και από τη θετική στάση των γονέων προς το σχολείο και το δάσκαλο.

Έτσι, με την σύμφωνη γνώμη των εκπαιδευτικών του σχολείου μας αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην καταγραφή ενός συνόλου ρυθμιστικών κανόνων με τη μορφή του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Σχολείου:

1. ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Η εγγραφή των μαθητών για το επόμενο σχολικό έτος γίνεται από τους γονείς τους πριν από τη λήξη τού διδακτικού έτους, σε ημερομηνίες που τους γνωστοποιούνται εγκαίρως.

Οι γονείς των οποίων τα παιδιά θα φοιτήσουν στην Α’ τάξη οφείλουν να προσκομίσουν στο Σχολείο: α) αίτηση εγγραφής με τα στοιχεία τού μαθητή, β) βεβαίωση παρακολούθησης τού Νηπιαγωγείου, γ) το Βιβλιάριο Υγείας τού Παιδιού (Β.Υ.Π.) στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια, δ) το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.).

2. Έναρξη – Λήξη μαθημάτων

Το διδακτικό έτος, η έναρξη και η λήξη των μαθημάτων, ορίζεται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Παιδείας.

3. ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

ΠΡΩΙΝΗ ΖΩΝΗ

 7.00-8.00: προαιρετική Πρόωρη Υποδοχή

ΠΡΩΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

8.00 – 8.15: Υποδοχή μαθητών

8.15 – 9.40:     1η    και   2η διδακτική ώρα

9.40 – 10.00: Διάλειμμα

10.00 – 11.30:     3η   και    4η διδακτική ώρα

11.30 – 11.45: Διάλειμμα

11.45 – 12.25:     5η διδακτική ώρα

12.25 – 12.35 : Διάλειμμα

12.35 – 13.15 :     6η διδ. ώρα (Λήξη υποχρεωτικού προγράμματος)

 

13.15 – 13.20 : Μετάβαση μαθητών στο Ολοήμερο

ΟΛΟΗΜΕΡΟ

13.20  – 14.00:—1ηώρα Φαγητό- Ξεκούραση

14.00 – 14.15:——- Διάλειμμα

14.15 – 15.00: —2η ώρα Μελέτη

15.00– 15.15: ——- Διάλειμμα

15.15 – 16.00: —3η ώρα επιλογή διδακτικού αντικειμένου

4. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Θεωρούμε πολύ σημαντικό να γνωρίζουν όλοι οι γονείς αλλά και οι μαθητές τους βασικούς κανόνες του σχολείου μας, η τήρηση των οποίων θα συμβάλει στην καλή λειτουργία του προγράμματος, στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών και στη διαμόρφωση της κοινωνικής τους συμπεριφοράς.

Μεγάλη σημασία στη σχολική ζωή των μαθητών έχουν ο δημοκρατικός διάλογος και οι κανόνες του. Η αναγνώριση και η δυνατότητα εναλλαγής ρόλων με σεβασμό και χωρίς εντάσεις είναι βασικός στόχος της σχολικής αγωγής. Η δημοκρατία και η δημοκρατική συμπεριφορά είναι αρετές που εμπεριέχονται ως στοιχεία στην αποστολή του σχολείου. Όλοι οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στο σχολείο, μαθητές και μαθήτριες, οφείλουν να διαφυλάττουν το κύρος και την ιστορία του, τηρώντας τις αρχές και τη φιλοσοφία που διέπουν τη λειτουργία του.

Οι παρακάτω κανόνες στηρίζονται στην ισχύουσα Νομοθεσία και στις Σύγχρονες Παιδαγωγικές Αρχές 미 비포 유. Η τήρησή τους από όλους τους παράγοντες του σχολείου αποτελεί προϋπόθεση της εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου και αποτελεί θεμέλιο για να πετύχει το σχολείο το υψηλό του όραμα.

Όλοι έχουμε δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις.

  Α)   Ωράριο λειτουργίας:

Τα Δημοτικά Σχολεία  λειτουργούν τις πέντε εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας, επί έξι διδακτικές ώρες την ημέρα, από 8.10΄ έως 13.15΄, καθώς και τρεις ώρες την ημέρα στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, από 13.15΄ έως 16.00΄. Οι ημέρες των αργιών καθώς και τυχόν διαφοροποιήσεις του καθημερινού ωραρίου θα γνωστοποιούνται εγκαίρως στους γονείς και στους μαθητές από τη Διεύθυνση του Σχολείου.

Β) Σχολικό πρόγραμμα: 

Ι. Το πρόγραμμα μαθημάτων του Σχολείου μας περιλαμβάνει όσα προβλέπονται από το Αναλυτικό Πρόγραμμα τού Υπουργείου Παιδείας:

  • διδακτικές ώρες σε όλα τα προβλεπόμενα γνωστικά αντικείμενα
  • διδακτικές ώρες σε γνωστικά αντικείμενα, σε προγράμματα φιλαναγνωσίας, αγωγής υγείας, περιβαλλοντικής αγωγής, πολιτιστικών δραστηριοτήτων και Εργαστήρια Δεξιοτήτων.

ΙΙ. Ξένες Γλώσσες: α) διδάσκεται η Αγγλική σε όλες τις τάξεις τού Δημοτικού (Α’ έως Στ’) ως κύρια ξένη γλώσσα, β)  διδάσκεται η Γαλλική γλώσσα από την Ε΄ τάξη Δημοτικού ως δεύτερη ξένη γλώσσα, κατόπιν επιλογής.

ΙΙΙ. Ο προγραμματισμός και η οργάνωση τού Σχολικού Προγράμματος γίνεται με βάση τους νόμους και τις αποφάσεις τού Υπουργείου Παιδείας. Η μετάδοση των γνώσεων γίνεται σύμφωνα με τις σύγχρονες διδακτικές μεθόδους, με υποστηρικτικό υλικό και με τη χρήση εποπτικού υλικού. Τα μαθήματα ειδικοτήτων διδάσκονται σε ειδικές αίθουσες (εργαστήρια Φυσικής – Χημείας, Καλλιτεχνικών, αίθουσες Πληροφορικής, Μουσικής). Οργανώνονται διαθεματικά προγράμματα, με στόχο τη συνειδητοποίηση από τους μαθητές του ενιαίου της γνώσης και την εισαγωγή τους στον ερευνητικό – επιστημονικό τρόπο σκέψης. Απαραίτητη προέκταση της καθημερινής εκπαιδευτικής διαδικασίας αποτελούν οι εκπαιδευτικές επισκέψεις, οι σχολικές εκδρομές, οι επετειακές, αθλητικές και μορφωτικές εκδηλώσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που σχεδιάζει και οργανώνει ο σύλλογος διδασκόντων του Σχολείου μας, όπως:

  • προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
  • προγράμματα αγωγής υγείας
  • προγράμματα πολιτιστικών θεμάτων

Ιδιαίτερα το τρέχον σχολικό έτος 2020 – 2021 υλοποιείται στο σχολείο μας το Πιλοτικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας «Εργαστήρια Δεξιοτήτων».

Σε περιπτώσεις εκπαιδευτικών επισκέψεων ή εκδρομών που απαιτείται μετακίνηση των μαθητών με μεταφορικό μέσο, είναι αναγκαία η ενυπόγραφη συγκατάθεση τού γονέα.

Γ. Σχολική ζωή 
Ι. Φοίτηση
1. Το Σχολείο αποτελεί τον φυσικό χώρο αγωγής και μάθησης, γιατί εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις συγκεκριμένης και οργανωμένης προσπάθειας για την επίτευξη των στόχων της αγωγής.

Το σχολικό περιβάλλον αποτελεί αναντικατάστατο παράγοντα αγωγής καθώς στοχεύει να ενεργοποιήσει το πλήθος των ενδιαφερόντων, των κλίσεων και των προσδοκιών των μαθητών, εφαρμόζοντας τους εκπαιδευτικούς σκοπούς που ορίζει η Πολιτεία, με την εξειδικευμένη επιστημονική κατάρτιση των εκπαιδευτικών και την εγκυρότητα των διδακτικών και των παιδαγωγικών μεθόδων που εφαρμόζονται.

Για την αποτελεσματικότητα των παραπάνω πρέπει η συμμετοχή των μαθητών να είναι τακτική, ενεργός και συστηματική Download Windows 7 32-bit. Η ελλιπής φοίτηση των μαθητών, και μάλιστα χωρίς σοβαρό λόγο, υπονομεύει το σχολικό έργο και δυσχεραίνει την πρόοδό τους. Γι΄ αυτό, ο νόμος ορίζει πως η φοίτηση των μαθητών είναι υποχρεωτική.

  1. Οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να σέβονται και να τηρούν το ωράριο του καθημερινού προγράμματος, ιδιαίτερα την ώρα έναρξης των μαθημάτων και κάθε άλλης σχολικής εκδήλωσης (πρωινής συγκέντρωσης, εορταστικών εκδηλώσεων, κ.ά.).

Σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη, κάποιος γονέας να παραλάβει το παιδί του πριν από τη λήξη των μαθημάτων, πρέπει να ενημερωθεί εγκαίρως την ίδια ημέρα από το δάσκαλο της τάξης ή τη Διεύθυνση τού Σχολείου. Ο γονέας παραλαμβάνει από το Γραφείο της Διευθύντριας Υπ. Δήλωση αποχώρησης μαθητή που την υπογράφει και την παραδίδει.

 Για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, παρακαλούνται οι γονείς, κατά την πρωινή προσέλευση, να παραδίδουν τα παιδιά στην είσοδο του σχολείου και να απομακρύνονται (σύμφωνα με το ΠΔ79/2017, δεν παρευρίσκεται κανείς χωρίς άδεια στο χώρο του σχολείου εκτός των μαθητών και των εκπαιδευτικών) για να κατευθυνθούν στο τμήμα τους, (εναρμονιζόμενοι με τις οδηγίες υγιεινής και ασφάλειας του ΕΟΔΔΥ), όπου θα γίνει η πρωινή προσευχή, στην οποία πρέπει να είναι παρόντες όλοι οι μαθητές και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν το ημερήσιο πρόγραμμα μαθημάτων.

  • Οι ετερόδοξοι μαθητές έχουν δικαίωμα να μη μετέχουν στην πρωινή προσευχή, οφείλουν όμως να βρίσκονται στο χώρο της σχολικής αίθουσας.
  • Οι ευρισκόμενοι στην είσοδο εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί επιτηρούν την ομαλή και ασφαλή προσέλευση ή αποχώρηση των μαθητών, φροντίζοντας, ώστε να μένει ο χώρος εισόδου – εξόδου ελεύθερος.
  • Οι γονείς να φροντίζουν για την έγκαιρη και συνεπή προσέλευση των μαθητών στο Σχολείο. Επισημαίνουμε ότι η αδικαιολόγητη και συστηματική αργοπορία σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία είναι ανεπίτρεπτη, επειδή οι αργοπορημένοι μαθητές χάνουν σημαντικά μέρη των μαθημάτων τους και επειδή παρεμποδίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία και για τους υπόλοιπους μαθητές.
    • Άφιξη στο σχολείο
  1. Το χρονικό διάστημα προσέλευσης των μαθητών είναι από τις 08.00 έως τις 08.15. Η κεντρική είσοδος του σχολείου βρίσκεται επί της οδού Ν. Κορωναίου 4.
  2. Οι μαθητές εισέρχονται στις τάξεις τους όπου τους περιμένουν οι εκπαιδευτικοί της 1ης ώρας διδασκαλίας.
  • Σε περίπτωση δικαιολογημένης καθυστέρησης, θα πρέπει ο γονέας να ενημερώνει το σχολείο και θα μπορέσει να προσέλθει ο μαθητής συνοδευόμενος από το γονέα ή κηδεμόνα κατά τη διάρκεια του 1ου διαλείμματος (9:40-10:00) και όχι κατά τη διάρκεια του 1ουδιδακτικού δίωρου.
  • Βάση της κείμενης νομοθεσίας, για την ασφάλεια των μαθητών και την εύρυθμη λειτουργία του Σχολείου, δεν επιτρέπεται σε κανέναν (σύμφωνα με το ΠΔ79/2017), η είσοδος στους χώρους του Σχολείου χωρίς τη συγκατάθεση του εκπαιδευτικού της τάξης και του Διευθυντή (Φ3/533/Γ1/561/16-06-1999 εγκύκλιος του ΥΠΕΠΘ, Φ12/427/79844/Γ1/11-06-2013, Φ12/390/92065/Γ1/13-06-2014, κλπ)
  • Κανένας γονέας ή άλλος κηδεμόνας δεν έχει το δικαίωμα να νουθετεί, να επιπλήττει ή και να τιμωρεί άλλο μαθητή που δεν ανήκει στην οικογένειά του, σε χώρο του σχολείου. Για οποιοδήποτε θέμα προκύπτει, οφείλετε να ενημερώνετε άμεσα είτε τους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς, είτε το δάσκαλο που είναι υπεύθυνος του τμήματος του μαθητή,  είτε τη Διεύθυνση του σχολείου, οι οποίοι είναι αρμόδιοι να επιλύουν οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει εντός του σχολικού χώρου, με τρόπο παιδαγωγικά ορθό.
  • Για οποιοδήποτε αίτημα, οι γονείς πρέπει να απευθύνονται πρωτίστως στον δάσκαλο της τάξης κι αν δεν υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση ή συνεννόηση, τότε μόνο πρέπει να απευθυνθούν στην διευθύντρια του σχολείου Download the framed image.  Δεν επιτρέπονται παρεμβάσεις γονέων σε θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του σχολείου.
  • Δεν επιτρέπεται να φέρνουν οι μαθητές στο σχολείο παιχνίδια κάθε είδους, ηλεκτρονικές συσκευές (ειδικά καταγραφής ήχου και εικόνας), κινητά τηλέφωνα και αντικείμενα αξίας σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.
  1. Για τη συμμετοχή των μαθητών στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, καθώς και στις αθλητικές δραστηριότητες τού Σχολείου, είναι απαραίτητη η προσκόμιση τού Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.) για τους μαθητές των Α΄ και Δ΄ τάξεων, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο τού Υπουργείου Παιδείας.
  2. Απαλλαγές: Σύμφωνα με τις διατάξεις της εκπαιδευτικής νομοθεσίας, προκειμένου να απαλλαγεί ένας μαθητής από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής για λόγους υγείας πρέπει ο γονέας του να υποβάλει στο Σχολείο, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αίτηση απαλλαγής με σχετική ιατρική βεβαίωση. Για περιπτώσεις εκτάκτων περιστατικών η υποβολή των δικαιολογητικών πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατόν. Επίσης, για την απαλλαγή από κάποιο μάθημα ή κάποιο είδος εξέτασης πρέπει να τηρείται αυστηρά η εκπαιδευτική νομοθεσία

ΙΙ. Συμπεριφορά και υποχρεώσεις

Βασική αποστολή του Σχολείου είναι η πνευματική καλλιέργεια και η αγωγή των μαθητών. Για την επίτευξη των στόχων και για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής κοινότητας οι μαθητές έχουν καθήκον να τηρούν συγκεκριμένους κανόνες συμπεριφοράς:

  1. Οι μαθητές οφείλουν να συμπεριφέρονται με σεβασμό και ευγένεια προς το εκπαιδευτικό προσωπικό, τους συμμαθητές τους και προς όλα τα πρόσωπα που βοηθούν στο έργο τού Σχολείου.
  2. Ο σεβασμός και ευγένεια εκδηλώνονται με τον λόγο, τη σωστή στάση και την αποφυγή βίαιων ενεργειών ή παραβατικών πράξεων. Η απρεπής συμπεριφορά μαθητή, η χειροδικία, η αυτοδικία, η άσκηση λεκτικής, σωματικής ή ψυχολογικής βίας προς άλλους μαθητές ελέγχονται αυστηρά, θεωρούνται παραπτώματα και αντιμετωπίζονται αναλόγως από τους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς, τον εκπαιδευτικό της τάξης, από την Διευθύντρια τού Σχολείου ή από τον Σύλλογο των Διδασκόντων, σύμφωνα με την εκπαιδευτική νομοθεσία.   
  3. Οι μαθητές οφείλουν όχι μόνον να παρακολουθούν και να συμμετέχουν ενεργά στην καθημερινή διδακτική διαδικασία αλλά και να μην παρακωλύουν το μάθημα, σεβόμενοι το δικαίωμα των συμμαθητών τους για μάθηση. Είναι σημαντικό να έχουν μαζί τους τα βιβλία τους και ό,τι απαιτείται για τη σχολική εργασία τους.
  4. Όσον αφορά τις σχολικές τσάντες, είναι απαραίτητο να ακολουθούν το πρόγραμμα μαθημάτων της ημέρας ώστε να ελαφρύνουν οι τσάντες και να μη δημιουργούνται προβλήματα στην υγεία των μαθητών (Φ.7/531/129567/Γ1/15-10-2010 Εγκύκλιος του Υπ. ΠΔΜΘ).     Οι μαθητές οφείλουν να έχουν στην τσάντα τους τα βιβλία, τα τετράδια και τα απαραίτητα σχολικά είδη για το μάθημά τους (σύμφωνα πάντα με το καθημερινό τους πρόγραμμα), καθώς χωρίς αυτά θα δυσκολευτούν να παρακολουθήσουν το μάθημα και να κάνουν τις εργασίες τους για την καλύτερη εμπέδωση της ύλης. 
  5. Οι μαθητές κατά κανόνα πρέπει να αποφεύγουν να απομακρύνονται από την αίθουσα διδασκαλίας κατά την διάρκεια του μαθήματος, διότι η αφομοίωση της διδασκαλίας προϋποθέτει αυξημένο βαθμό συγκέντρωσης.
  6. Δεν επιτρέπονται είδη αξίας, καθώς και παντός είδους αντικείμενα που η χρήση τους μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών.
  7. Είναι αυτονόητο ότι οι μαθητές οφείλουν να σέβονται τον σχολικό χώρο. Ο σεβασμός προς το φυσικό περιβάλλον, τα περιουσιακά στοιχεία τού Σχολείου και την περιουσία των άλλων είναι από τις βασικότερες υποχρεώσεις των μαθητών Download TubeCache. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να φροντίζουν να διατηρούν τους χώρους καθαρούς, να μη γράφουν στα θρανία και στους τοίχους, να μην προκαλούν φθορές στα έπιπλα και στο εποπτικό υλικό. Κάθε μαθητής είναι υπεύθυνος για οποιαδήποτε φθορά προκαλέσει στη σχολική περιουσία.
  8. Οι μαθητές οφείλουν να σέβονται τα προσωπικά αντικείμενα των συμμαθητών τους και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΔΥ, να μην τα μοιράζονται με τους συμμαθητές τους, ώστε να περιορίζεται ο κίνδυνος διασποράς του COVID-19.
  9. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα, συσκευές αναπαραγωγής εικόνας ή/και ήχου, ηλεκτρονικά παιχνίδια. Στην εξαιρετική περίπτωση που ο μαθητής έχει στην κατοχή του κινητό τηλέφωνο, υποχρεούται, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του εντός του σχολικού χώρου, να το θέτει εκτός λειτουργίας και να το παραδίδει στη Δ/ντρια του Σχολείου από όπου θα το παραλαμβάνει μετά το πέρας των μαθημάτων.
  10. Η αλλαγή χώρου για τη διδασκαλία ορισμένων μαθημάτων πρέπει να γίνεται χωρίς αργοπορία και χωρίς θορυβώδεις και ενοχλητικές εκδηλώσεις στους διαδρόμους του Σχολείου κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.
  11. Την περίοδο που διανύουμε και για όσο διάστημα τηρούνται τα αυξημένα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΔΥ και για τον περιορισμό της διασποράς του COVID-19, θα αποφεύγονται κατά το δυνατόν οι μετακινήσεις στα εργαστήρια (Φυσικής-Χημείας, Καλλιτεχνικών, Πληροφορικής).
  12. Οι μαθητές μπορούν να κάνουν χρήση της Βιβλιοθήκης τού Σχολείου για προγράμματα φιλαναγνωσίας, για να αναζητούν πηγές και να εισάγονται στη διαδικασία της έρευνας. Στον χώρο της Βιβλιοθήκης οι μαθητές οφείλουν να συμπεριφέρονται με σεβασμό και να τηρούν τους κανόνες λειτουργίας της. Όλη η διαδικασία θα πραγματοποιείται πάντα σύμφωνα τις οδηγίες υγιεινής και ασφάλειας του ΕΟΔΔΥ. 
  13. Οι βοηθητικοί χώροι (τουαλέτες) πρέπει να διατηρούνται καθαροί, για λόγους υγιεινής.
  14. Οι προαύλιοι  χώροι πρέπει να διατηρούνται καθαροί για λόγους υγιεινής και ευπρέπειας.
  15. Οι μαθητές πρέπει να σέβονται τους Κανονισμούς Λειτουργίας του γηπέδου Μπάσκετ και της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων.
  16. Προσοχή απαιτείται στη συμπεριφορά των μαθητών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων για λόγους πρόληψης ατυχημάτων. Οι μαθητές υποχρεούνται να παίζουν και να κινούνται στους υποδεικνυόμενους από το Σχολείο χώρους, για λόγους εύρυθμης λειτουργίας τού Σχολείου, αλλά και ασφαλείας όλων των μαθητών.
  17. Στις σχολικές εκδηλώσεις και κατά την έξοδό τους από το Σχολείο οι μαθητές οφείλουν να υπακούν τους συνοδούς εκπαιδευτικούς και συστήνεται να συμπεριφέρονται με ευγένεια και ευπρέπεια.
  18. Οι μαθητές υποχρεούνται να επιδίδουν στους γονείς τους τις γραπτές ανακοινώσεις που τους απευθύνει το Σχολείο προς ενημέρωσή τους 중포루.
  19. Η προσοχή και η αυστηρή τήρηση των οδηγιών του Σχολείου επιβάλλεται και για λόγους ασφαλείας των μαθητών.
  20. Οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τον Κανονισμό τού Σχολείου. Τα θέματα που ανακύπτουν και δεν προβλέπονται στον παρόντα Κανονισμό αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση από την Δ/ντρια και τον Σύλλογο των Διδασκόντων, σύμφωνα με τις αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης και την εκπαιδευτική νομοθεσία.
  21. Η ύπαρξη των κυλικείων στις σχολικές μονάδες εξυπηρετούν κυρίως παιδαγωγικούς σκοπούς και βοηθούν στην κοινωνικοποίηση των μαθητών. Τα παιδιά, ακόμη και τα πιο μικρά, μπορούν να διαχειρίζονται μόνα τους τα χρήματα προκειμένου ν΄ αγοράζουν προϊόντα του κυλικείου, γεγονός που αναμφισβήτητα τα ωφελεί και τα βοηθά να γίνουν υπεύθυνα και ν΄ αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες απαραίτητες για τη ζωή τους. Οι εκκρεμότητες επομένως με το κυλικείο μπορούν και πρέπει να τακτοποιούνται από τους μαθητές ακόμη και από τους πιο μικρούς και όχι από τους γονείς.                                                                                                             Γονείς που επιθυμούν να επικοινωνήσουν με  το κυλικείο μπορούν να το επισκέπτονται  αφού ενημερώσουν τους εφημερεύοντες ως εξής: Γονείς των μαθητών/τριών της Α΄ ή της Β΄ τάξης μπορούν να το επισκέπτονται σύντομα και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες υγιεινής και ασφάλειας του ΕΟΔΔΥ, μετά την προσέλευση των μαθητών/τριών στο σχολείο και αφού αυτοί/ές έχουν μεταβεί στις αίθουσες διδασκαλίας. Για τους μαθητές/τριες των υπολοίπων τάξεων η συνεννόηση θα γίνεται από τα ίδια τα παιδιά. 
  22. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να έχουν ένα καλό πρωινό χωρίς βιασύνη και άγχος κι αυτό επιτυγχάνεται όταν πηγαίνουν νωρίς για ύπνο την προηγούμενη μέρα.

Δ. Διάλειμμα

  • Καθημερινά υπάρχουν εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί σε 3 τομείς του προαυλίου, που είναι υπεύθυνοι για τον τομέα που εφημερεύουν κάθε φορά. Οι εφημερεύοντες φροντίζουν να επιτηρούν αν διατηρούνται καθαροί οι βοηθητικοί χώροι του σχολείου για λόγους υγιεινής, και οι μαθητές οφείλουν να συμβάλλουν σ’ αυτό.
  • Το διάλειμμα είναι χρόνος παιχνιδιού και ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων, αλλά και χρόνος ικανοποίησης σωματικών αναγκών.
  • Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος όλοι οι μαθητές βγαίνουν στο προαύλιο και κανένας μαθητής και για κανένα λόγο δε μένει μέσα στην αίθουσα μόνος του. Δεν επιτρέπεται η παραμονή τους στις αίθουσες ή στους διαδρόμους. Σε περίπτωση κακοκαιρίας ορίζεται από τους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς ο χώρος παραμονής των μαθητών.
  • Οι μαθητές πρέπει να παίζουν χωρίς να τσακώνονται και για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν απευθύνονται στους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στο προαύλιο.
  • Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων θα πρέπει να αποφεύγεται η παραμονή ενηλίκων στα κάγκελα του σχολείου, δεδομένου ότι οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί αδυνατούν να ελέγξουν τόσο τον όγκο όσο και την ταυτότητα όσων προσέρχονται και καλούν απευθείας τους μαθητές του σχολείου, δεδομένου ότι είναι επιφορτισμένοι με την επίβλεψη των μαθητών. Για την ασφάλεια των μαθητών μας, όσοι γονείς ή κηδεμόνες έχουν σημαντικό και έκτακτο λόγο να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, καλό θα είναι να ενημερώνουν από πριν το σχολείο (είτε τηλεφωνικά, είτε να καλούν τους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς). Πολύ περισσότερο θα πρέπει να αποφεύγετε να δίνετε απευθείας στους μαθητές οτιδήποτε φαγώσιμο από τα κάγκελα τόσο για την ασφάλειά τους όσο και γιατί θα πρέπει να ελέγχεται από τους εφημερεύοντες τι δίνεται και από ποιον. 
  • Μόλις χτυπήσει το κουδούνι για μάθημα οι μαθητές συντάσσονται σε σειρές κατά τάξη στο προαύλιο και περιμένουν τον εκπαιδευτικό να τους συνοδέψει στην αίθουσα διδασκαλίας. Σε καμιά περίπτωση δεν ανεβαίνουν μόνοι τους και χωρίς επίβλεψη 영문 자막.Ο εκπαιδευτικός που θα έχει κάθε φορά μάθημα μαζί τους θα τους συνοδεύει στην αίθουσα διδασκαλίας και στο τέλος κάθε διδακτικής ώρας θα τους οδηγεί με τάξη στο προαύλιο.
  • Οι  εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων παραλαμβάνουν τα τμήματα, στην αλλαγή της ώρας, από την αίθουσα διδασκαλίας και τα οδηγούν με το πέρας του μαθήματος πάλι στην αίθουσα. Οι μαθητές δε θα αφήνουν τις τσάντες τους στο προαύλιο σε περίπτωση που την τελευταία ώρα έχουν Φυσική Αγωγή.

Ε. Αποχώρηση μαθητών: 13:15, 15:00 και 16:00.

  • Αποχώρηση από το σχολείο.
  1. Οι μαθητές δεν αποχωρούν σε καμία περίπτωση πριν από τη λήξη των μαθημάτων χωρίς άδεια. Αν παρουσιαστεί ανάγκη αποχώρησης κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια) γίνεται πάντοτε με τη συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα και φυσικά αφού ενημερωθεί γι’ αυτό η δασκάλα της τάξης ή η Διεύθυνση και εφόσον ο γονέας υπογράψει τη σχετική υπεύθυνη δήλωση.
  2. Με τη λήξη του υποχρεωτικού πρωινού ωραρίου αποχωρούν οι μαθητές /τριες που δεν παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα με προτεραιότητα στην αποχώρηση για τα παιδιά των μικρών τάξεων. Οι μαθητές που παρακολουθούν το Ολοήμερο αποχωρούν στις 15.00 ή στις 16.00, ανάλογα με την ώρα που έχουν δηλώσει κατά την έγγραφή τους.
  3. Κανένας μαθητής και καμιά μαθήτρια δεν παραμένει στο χώρο του σχολείου μετά τη λήξη του υποχρεωτικού πρωινού προγράμματος αν δεν είναι εγγεγραμμένος/η στο Ολοήμερο Πρόγραμμα.
  4. Η κεντρική είσοδος του σχολείου δεν ανοίγει σε καμία άλλη περίπτωση εκτός των προβλεπομένων ωρών χωρίς άδεια της Διεύθυνσης ή του εφημερεύοντος εκπαιδευτικού.
  • Η παραλαβή των μαθητών στο σχόλασμα γίνεται κατά τμήμα, με ευθύνη του εκπαιδευτικού που διδάσκει την τελευταία διδακτική ώρα. Η παραλαβή μαθητών από ανήλικα άτομα, έστω και μεγαλύτερης ηλικίας καλό θα ήταν να αποφεύγεται για λόγους ασφαλείας. Απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, υπογεγραμμένη από τους γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών μας, να δηλώνει τα άτομα που θα παραλαμβάνουν τους μαθητές κατά το σχόλασμα.
  • Η ευθύνη για την ασφάλεια των μαθητών μετά το ωράριο λειτουργίας και εκτός των χώρων του σχολείου ανήκει αποκλειστικά στους γονείς και κηδεμόνες τους, οι οποίοι οφείλουν να γνωρίζουν το ωράριο των παιδιών τους και να ενημερώνονται για κάθε έκτακτη αλλαγή από τα ενημερωτικά σημειώματα που στέλνονται και από την ιστοσελίδα του σχολείου.
  • Επισημαίνουμε ότι στις περιπτώσεις που γονείς ή κηδεμόνες αργούν αδικαιολόγητα, συστηματικά και πολλή ώρα να παραλάβουν τα παιδιά τους  κατά το σχόλασμα και χωρίς να ειδοποιούν σχετικά το σχολείο, θα τίθενται σε λειτουργία οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας Download Team Fortress. Υπενθυμίζουμε ότι οι μαθητές που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοήμερο Πρόγραμμα του σχολείου δεν μπορούν να μένουν στο χώρο του σχολείου μετά τη λήξη του πρωινού προγράμματος, περιμένοντας τους γονείς τους να τους παραλάβουν.
  • Σε σχέση με το Ολοήμερο πρόγραμμα σύμφωνα με τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις, η λειτουργία ξεκινά στις 13:20 και τελειώνει στις 16:00. Οι μαθητές μπορούν να αποχωρούν στις 15:00 ή στις 16:00 με την προϋπόθεση ότι θα έχει κατατεθεί κατά την εγγραφή τους στο Ολοήμερο Πρόγραμμα σχετική υπεύθυνη δήλωση των γονέων τους, η οποία ισχύει για όλο το σχολικό έτος. Ως εκ τούτου και για την επιτυχή εφαρμογή του παραπάνω προγράμματος, δεν επιτρέπεται η αποχώρηση μαθητών νωρίτερα από τη δηλωθείσα (από τους γονείς και κηδεμόνες τους) ώρα αποχώρησης, παρά μόνο εάν συντρέχει κώλυμα υγείας του μαθητή (με υπεύθυνη δήλωση του γονέα).

ΓΕΝΙΚΑ:

  • Κοινός στόχος όλων είναι ο σεβασμός του σχολικού χώρου. Οι μαθητές θα πρέπει να σέβονται το χώρο του σχολείου, διατηρώντας τον καθαρό και φροντίζοντας να μη γίνονται ζημιές.
  • Προτείνεται η αποφυγή δημιουργίας άσκοπων σκουπιδιών και ο διαχωρισμός τους για ανακύκλωση. Δεν επιτρέπεται να ρυπαίνεται ο χώρος της τάξης (θρανία, τοίχοι κ.λπ.) από τους μαθητές διότι είναι κοινός για όλους και πρέπει να αφήνεται στο τέλος του μαθήματος καθαρός και περιποιημένος. 
  • Το κάπνισμα απαγορεύεται εντός των σχολικών χώρων.
  • Απαγορεύεται η βιντεοσκόπηση και η φωτογράφιση των μελών της σχολικής κοινότητας χωρίς άδεια.
  • Οι γονείς πρέπει να ενημερώνουν για αλλαγή διεύθυνσης, τηλεφώνου.
  • Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικές συσκευές, πολύτιμα ή αιχμηρά αντικείμενα, εντός του σχολικού χώρου ούτε και στις εκπαιδευτικές επισκέψεις.
  • Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις σεισμού για λόγους προστασίας των μαθητών.
  • Σε καθημερινή βάση καταχωρούνται απουσίες των μαθητών απ’ όλες τις τάξεις στο ενιαίο πληφοριακό σύστημα της εκπαίδευσης «My school».
  • Οι Η/Υ του σχολείου χρησιμοποιούνται μόνο για σχολική έρευνα και εργασία.
  • Οι μαθητές οφείλουν να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου(παρελάσεις, γιορτές, αθλητικούς αγώνες) επιδεικνύοντας τον ανάλογο σεβασμό.
  • Στο σχολείο μας λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη για τους μαθητές βάσει προγράμματος που αναρτάται στο χώρο της βιβλιοθήκης 겟아웃 한글자막 다운로드.
  • Οι καινοτόμες ιδέες ή εργασίες των μαθητών θα μπορούν να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του σχολείου, μετά από σύμφωνη γνώμη της υπεύθυνης ομάδας και της διευθύντριας.
  • Στο Σχολείο η κατάκτηση της γνώσης και η αγωγή απαιτούν εκ μέρους κάθε μαθητή τον σεβασμό του σε αρχές και κανόνες συμπεριφοράς. Η σταδιακή προσαρμογή των παιδιών στους κανόνες πειθαρχίας, ως βασική επιδίωξη τού Σχολείου, επιβάλλει να λαμβάνονται διάφορα παιδαγωγικά μέτρα και να γίνονται διακριτικές προσωπικές επισημάνσεις. Αν όμως διαπιστωθεί ότι κάποιοι μαθητές παραβαίνουν αυτούς τους κανόνες συμπεριφοράς και ότι με τη συμπεριφορά τους παρακωλύουν το έργο τού Σχολείου ή ότι η συμπεριφορά τους είναι βλαπτική για τους συμμαθητές τους, τότε είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν όσα προβλέπονται στη σχολική νομοθεσία και σύμφωνα με τις αρχές της Παιδαγωγικής και της Ψυχολογίας. Είναι πάντα αναγκαία και επιβεβλημένη η στενή συνεργασία Σχολείου – Γονέων.                                                                                     Σχετικά με την ενημέρωσή για την επίδοση των παιδιών, υπενθυμίζεται ότι γίνονται τακτικές ενημερώσεις μια φορά το μήνα, σύμφωνα με πίνακα που αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων και με ενημερωτικό σημείωμα που αποστέλλεται στους γονείς. Η συμμετοχή των γονέων στις συναντήσεις αυτές είναι ουσιαστικής σημασίας για τη διαμόρφωση του σχολικού κλίματος προς όφελος των παιδιών.

    Ενημέρωση γίνεται επίσης και κατά τη διάρκεια της παράδοσης της βαθμολογίας του εκάστοτε τριμήνου. Επειδή η ενημέρωση δυσχεραίνεται με τη συνύπαρξη γονέων και μαθητών στις τάξεις, παρακαλούμε, αν είναι εφικτό και γίνεται η ενημέρωση δια ζώσης, να προσέρχονται οι γονείς χωρίς τα παιδιά.  Σε περίπτωση κωλύματος μπορείτε να ενημερώνεστε ατομικά, μετά από προηγούμενη τηλεφωνική συνεννόηση με τον αρμόδιο εκπαιδευτικό του παιδιού σας στο τηλέφωνο: 210 2618535.

Από τη  Διευθύντρια και το Σύλλογο Διδασκόντων

Leave a reply