To 4o Δ.Σ. Αγ. Αναργύρων συμμετέχει στο 1ο Πανελλήνιο τουρνουά ανακύκλωσης μπαταριών

 Η ανακύκλωση και η προστασία περιβάλλοντος είναι θέμα παιδείας και κουλτούρας. Γι’ αυτό κρίνεται ως κομβικής σημασίας η εκπαίδευση και κινητοποίηση των παιδιών να αρχίζει από την Α΄ βάθμια εκπαίδευση, με βιωματικό και διαδραστικό τρόπο.

Σας ενημερώνουμε ότι το σχολείο μας θα συμμετάσχει σε διαγωνισμό ανακύκλωσης μπαταριών σε συνεργασία με την εταιρεία ανακύκλωσης μπαταριών ΑΦΗΣ.

Στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα ανακύκλωσης, το σχολείο μας, με τη συνεργασία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, συμμετέχει στον διαγωνισμό ανακύκλωσης μπαταριών, που διοργανώνει η εταιρεία ΑΦΗΣ και η «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΗ». Οι Μαθητές σε συνεργασία με τους Δασκάλους τους, τους Γονείς και Κηδεμόνες τους συλλέγουν τις άδειες μπαταρίες από το σπίτι τους και τις τοποθετούν στον ειδικό κάδο ΑΦΗΣ που υπάρχει στο σχολείο. Μόλις το περιεχόμενο του κάδου ξεπεράσει το μισό του ύψος, θα γίνει καταμέτρηση του βάρους των μπαταριών που συλλέχθηκαν και τα σχολεία με τη μεγαλύτερη συλλογή βάρους θα κερδίσουν έπαθλο cDownload the language url.

Ο διαγωνισμός θα έχει εξάμηνη ισχύ, από τον Οκτώβριο του 2021 έως και τις 15 Απριλίου του 2022. Η ανακοίνωση των νικητών θα πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Έπαθλα:

ΜΕΓΑΛΟ ΕΠΑΘΛΟ: Κατασκευή ανακυκλωμένου rubber floor (max. 80 τ.μ. ανά νικητή) για

5 σχολεία (ένα από κάθε κατηγορία).

2ο  ΕΠΑΘΛΟ: Αναδιαμόρφωση σχολικής αίθουσας (laptop, οθόνη τοίχου, προτζέκτορα,

μικρόφωνο & ηχεία).

ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΕΠΑΘΛΟ (για τα νικητήρια σχολεία): σε κάθε κατηγορία σχολείου, όποιο

σχολείο βγαίνει 1ο , 2ο , 3ο , 4ο , 5ο όλοι οι μαθητές του θα κερδίζουν από ένα μπλουζάκι

ενθάρρυνσης ανακύκλωσης.

Επιπρόσθετα οφέλη των μαθητών/μαθητριών από τη συμμετοχή του σχολείου  στον διαγωνισμό της ΑΦΗΣ:

  • Η κατανόηση και η δημιουργία κινήτρων στους μαθητές για τη συμβολή τους στην προστασία του Περιβάλλοντος, της Δημόσιας Υγείας καθώς επίσης και της Κλιματικής Αλλαγής μέσω της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης.
  • Να συνδυάσουν τις τεχνικές ανακύκλωσης με την προστασία του περιβάλλοντος 유리구슬.
  • Να εφαρμόσουν τις αρχές της ανακύκλωσης στην καθημερινή ζωή για το γενικότερο όφελος της κοινωνίας.
  • Να αντιληφθούν το πόσο καθοριστική για την ανακύκλωση είναι η συμμετοχή του κάθε μέλους του σχολείου, της οικογένειας κλπ.
  • Η ποικιλόμορφη και ποικιλόχρωμη εμφάνιση των μπαταριών προκαλεί το ενδιαφέρον των παιδιών και μέσω της ενεργό συμμετοχής τους στο πρόγραμμα μπορούν να αποτελέσουν πηγή πίεσης τόσο για του τους γονείς όσο και για το ευρύτερο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον.
  • Να αποτελέσουν τους εκπροσώπους του θετικού μηνύματος της ανακύκλωσης και να ενθαρρυνθεί το αίσθημα του εθελοντισμού στους μαθητές/μαθήτριες.

Ιστορικό

Οι φυσικοί Luigi Galvani (1737-1798) και Alessandro Cont di Volta (1745-1827) ήταν οι πρώτοι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με τα φαινόμενα του ηλεκτρισμού. Οι δύο αυτοί πρωτοπόροι επιστήμονες έμειναν στη ιστορία και προς τιμήν τους οι λέξεις όπως «γαλβανικό στοιχείο» και «βολτ» φέρουν τα ονόματά τους 갤럭시워치 esim 다운로드.

Χρησιμοποιώντας μία απλή μηχανή παραγωγής στατικού ηλεκτρισμού παρατήρησαν πρώτοι τα ηλεκτρικά φαινόμενα και τις επιπτώσεις τους στους ζωντανούς οργανισμούς. Το 1780 ο Volta κατασκεύασε και την πρώτη απλή μπαταρία. Η κατασκευή ήταν ιδιαίτερα απλή και αποτελείτο από πλάκες ψευδαργύρου και χαλκού τοποθετημένες η μία πάνω στην άλλη, ενώ ενδιάμεσά τους είχαν τοποθετηθεί χαρτόνια βουτηγμένα σε διάλυμα άλατος.

Αυτή η «στήλη του Volt» παρήγαγε ηλεκτρικό ρεύμα όταν οι πλάκες συνδέονταν με ένα σύρμα.

Με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη της τεχνολογίας αυτή η «ηλεκτρική στήλη» εξελίχθηκε καθώς οι ανάγκες του ανθρώπου για αποθήκευση ενέργειας συνεχώς μεγάλωνε. Σήμερα υπάρχουν δεκάδες τύποι φορητών μπαταριών για να καλύπτουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες του  καταναλωτή.

Τι είναι η ανακύκλωση μπαταριών;

Κάθε μπαταρία έχει έναν «κύκλο ζωής» samsung usb 드라이버 다운로드. Ξεκινάει από το εργοστάσιο κατασκευής της και καταλήγει στον τελικό χρήστη. Όταν η μπαταρία αδειάσει και την πετάξουμε στα σκουπίδια διακόπτουμε τον κύκλο ζωής της, χάνουμε πολύτιμες πρώτες ύλες και κατά συνέπεια ενέργεια, ενώ κάποια στοιχεία της μπορούν να περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα με επικίνδυνες επιπτώσεις για την υγεία του ανθρώπου.  Αντίθετα, αν ρίξουμε την άδεια μπαταρία στους κάδους συλλογής της ΑΦΗΣ, ο «κύκλος ζωής» της μπαταρίας συνεχίζεται, τα βασικά στοιχεία της ανακυκλώνονται για να καταλήξουν στην παραγωγή νέων μπαταριών ή άλλων προϊόντων.

Ανακύκλωση μπαταριών είναι η διαδικασία ανάκτησης και αξιοποίησης των υλικών που αποτελούν τις μπαταρίες, δηλαδή η απόσπαση των μετάλλων της μπαταρίας και η επαναφορά τους στον φυσικό και οικονομικό κύκλο, με την επαναχρησιμοποίηση τους για την κατασκευή νέων μπαταριών ή άλλων προϊόντων.

Ποια είναι η διαδικασία ανακύκλωσης μπαταριών; 

Μόλις η χρησιμοποιημένη μπαταρία βρεθεί στους κάδους της ΑΦΗΣ, οι αδειοδοτημένοι συλλέκτες της ΑΦΗΣ θα παραλάβουν τις μπαταρίες και θα τις στείλουν σε ειδικούς χώρους για αποθήκευση. Στη συνέχεια, στέλνονται σε εργοστάσια ανακύκλωσης στο εξωτερικό ώστε να διαχωριστούν τα συστατικά τους και να επανέθλουν στο ρεύμα της αγοράς.

Ποιες μπαταρίες μπορώ να πετώ στον κάδο ανακύκλωσης μπαταριών; 

 Όλα τα είδη φορητών μπαταριών (βάρους περίπου μέχρι 5.000 gr), είτε αυτές είναι πρωτογενείς (μίας χρήσης) είτε δευτερογενείς (επαναφορτιζόμενες). Για μεγαλύτερες μπαταρίες, αυτοκινήτων, βιομηχανικές ή ηλεκτρικούς συσσωρευτές θα πρέπει να απευθυνθείτε στους αρμόδιους φορείς odp.net 다운로드.

Πόσες μπαταρίες έχεις στο σπίτι;

Κι όμως έχεις περισσότερες από όσες νομίζεις! Σύμφωνα με έρευνα σε κάθε σπίτι βρίσκονται κατά μέσο όρο 78 μπαταρίες. Οι περισσότερες μπαταρίες κατασκευάζονται από επικίνδυνα βαρέα μέταλλα, μερικά εκ των οποίων είναι τοξικά ή/και καρκινογόνα και διαβρωτικά οξέα. Σαν αποτέλεσμα, αν πετάξουμε τις μπαταρίες στα σκουπίδια, θα υπάρξουν επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία μας.

Γι’ αυτό ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ!

Προστασία Περιβάλλοντος

Η εποχή που ζούμε είναι η εποχή των μεγάλων επιτευγμάτων της τεχνολογίας. Όμως οι ανάγκες σε πρώτες ύλες διαρκώς αυξάνονται, και ο κίνδυνος για την καταστροφή του περιβάλλοντος διαρκώς μεγαλώνει. Αρκετά από τα μέταλλα που χρησιμοποιούμε καθημερινά είναι συστατικά του φλοιού της γης, και όχι συνθετικά παρασκευασμένες χημικές ουσίες και για το λόγο αυτό δεν διασπώνται.

Οι ζωντανοί οργανισμοί τα απορροφούν με το νερό, τον αέρα και την τροφή και δύσκολα μπορούν να τα αποβάλλουν certain sections of YouTube. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται βιοσυσσώρευση, και προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στους περιβαλλοντολόγους. Αρκετές δηλητηριάσεις έχουν κατά καιρούς καταγραφεί σε διάφορες χώρες στο παρελθόν με αιτία τα βαρέα μέταλλα και κάποια από αυτά, όπως το κάδμιο, θεωρούνται καρκινογόνα.

Εξοικονόμηση Ενέργειας

Η ανακύκλωση είναι μία διαδικασία που πρέπει να γίνει πλέον μέρος της ζωής μας. Εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος από ρυπογόνες ουσίες, ένα ακόμη σημαντικό όφελος είναι ο περιορισμός της σπατάλης πρώτων υλών.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει σχετική νομοθεσία για τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης βαρέων μετάλλων: απαγορεύτηκε από την 1/1/1993 η εμπορία μπαταριών με ποσότητα υδραργύρου άνω του 0,005% κατά βάρος και έχουν θεσπιστεί τα ανώτερα όρια των βαρέων μετάλλων στο νερό, την ατμόσφαιρα και το έδαφος, καθώς και οι σχετικές κυρώσεις για τους παραβάτες. Όμως, η πιο σημαντική ενέργεια ήταν η νομοθεσία για την έναρξη των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης σε όλες της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Download windows cmd files. Ο ανάλογος φορέας στην Ελλάδα για τις φορητές μπαταρίες είναι η ΑΦΗΣ.

Τύποι μπαταριών

Οι πρωτογενείς μπαταρίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις ηλεκτρικές συσκευές, σε φωτογραφικό εξοπλισμό, στα ρολόγια, στους υπολογιστές και σε πολλές άλλες χρήσεις της καθημερινής μας ζωής.

Οι περισσότερες πρωτογενείς μπαταρίες είναι κυλινδρικές, επίπεδες ή κομβιόσχημες (κουμπιά) με χωρητικότητα κάτω από 20 Ah. Συνήθως είναι οικιακής χρήσης, σε αντίθεση με τις δευτερογενείς που είναι συνήθως βιομηχανικής χρήσης. Οι κυριότεροι τύποι πρωτογενών μπαταριών είναι οι:

Ψευδαργύρου / ‘Aνθρακα

Οι γνωστές σε όλους απλές μπαταρίες. Για τις απλούστερες χρήσεις και με τη μικρότερη διάρκεια ζωής.

Ψευδαργύρου / Χλωριδίου

Με λίγο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Χρησιμοποιούνται εκεί που υπάρχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε ενέργεια.

Αλκαλικές Μαγγανίου

Με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα δύο προηγούμενα είδη Download storm.dll. Είναι μάλιστα και φιλικότερες προς το περιβάλλον.

Αργύρου

Συνήθως κομβιόσχημες, περιέχουν οξείδιο του αργύρου, και χρησιμοποιούνται κυρίως σε ρολόγια.

Ψευδαργύρου – αέρα

Επίσης κομβιόσχημες, έχουν την καινοτομία ότι αντί θετικού πόλου, χρησιμοποιείται το ατμοσφαιρικό οξυγόνο.

Υδραργύρου

Με οξείδιο του υδραργύρου, χρησιμοποιείται κυρίως σε ιατρικές συσκευές, όπως ακουστικά βαρηκοΐας. Δυστυχώς, ο υδράργυρος που περιέχουν είναι επικίνδυνος για το περιβάλλον.

Οι πρωτογενείς μπαταρίες είναι εύκολες και απλές στην χρήση τους και έχουν λίγες απαιτήσεις στη συντήρηση. Επιπλέον μπορούν να έχουν τέτοιο σχήμα και μέγεθος ώστε να προσαρμόζονται σε οποιαδήποτε συσκευή. Τέλος έχουν αξιοπιστία και αποδεκτό κόστος σε συνάρτηση με καλή διάρκεια ζωής, πυκνότητα ενέργειας και ισχύος 다운로드.
ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΕΙΣ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ

Οι δευτερογενείς μπαταρίες επαναφορτίζονται ηλεκτρικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν παντού. Χωρίζονται σε τρία βασικά συστήματα:

Επαναφορτιζόμενο σύστημα νικελίου – καδμίου

Οι πρώτες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που φτιάχτηκαν ποτέ. Χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικά εργαλεία, φορητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, παιχνίδια, κ.λ.π., με διάρκεια ζωής 4-5 χρόνια. Δυστυχώς το κάδμιο είναι βλαβερό. Έτσι γίνονται προσπάθειες να απομακρυνθεί αυτό το είδος μπαταρίας από την αγορά, και όπου είναι δυνατόν να αντικατασταθεί.

Επαναφορτιζόμενο σύστημα μολύβδου

Η ανακάλυψή τους έφερε την επανάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία, αφού οι περισσότερες μπαταρίες αυτοκινήτων ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Δυστυχώς ο μόλυβδος είναι και αυτός επικίνδυνος για το περιβάλλον, γι΄ αυτό γίνεται ήδη προσπάθεια να συλλέγονται οι άδειες μπαταρίες από τα συνεργεία αυτοκινήτων, και να στέλνονται για ανακύκλωση axis jar 다운로드.

Λιθίου

Μεγάλης διάρκειας ζωής, περιέχουν μεταλλικό λίθιο και χρησιμοποιούνται ευρέως στον φωτογραφικό εξοπλισμό και στα κινητά τηλέφωνα.

Σύστημα νικελίου – μετάλλου υδριδίου

Φιλικότερες προς το περιβάλλον απο τις Ni-Cd τις οποίες τείνουν να αντικαταστήσουν και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες παρουσιάζουν πολλά πλεονεκτήματα, οικονομικά και τεχνολογικά. Η ίδια μπαταρία μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές, κάνοντας απόσβεση του κόστους αγοράς της πολύ γρήγορα. Λειτουργούν σε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες και έχουν πολύ υψηλή απόδοση στο μεγαλύτερο μέρος της λειτουργικής τους ζωής.

Μερικές από τις ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά και η λειτουργία τους απαιτεί μπαταρίες είναι οι παρακάτω:

  • Κασετόφωνα
  • Ραδιόφωνα
  • Φορητές συσκευές ήχου
  • Παιχνιδομηχανές τσέπης
  • Παιχνίδια (τηλεκατευθυνόμενα, κούκλες κλπ)
  • Κινητά τηλέφωνα
  • Ασύρματα τηλέφωνα
  • Αυτοκίνητα
  • Φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές (laptops)
  • Φακοί
  • Ρολόγια
  • Φωτογραφικές μηχανές
  • Ηλεκτρικά τρυπάνια και άλλα φορητά εργαλεία
  • Βιντεοκάμερες
  • Ακουστικά βαρηκοΐας
  • Walky Talky
  • Τηλεχειριστήρια κ.λ.π.

Και είναι μόνο μερικές από αυτές που χρησιμοποιούμε σπίτι μας. Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο μέρος των μπαταριών χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία και από επαγγελματίες, για φορητές συσκευές που χρειάζονται στην δουλειά τους. Επίσης μπαταρίες χρησιμοποιούνται ακόμη και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, (ηλεκτρικοί συσσωρευτές) που αποθηκεύουν το ρεύμα μέχρι αυτό να σταλεί στα σπίτια μας.

Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό: https://www.afis-kinigoi.gr/#daskaloi
Αναλυτικά τους όρους συμμετοχής θα βρεις εδώ: https://www.afis-kinigoi.gr/contest-terms/