Απόκριες στο 4ο ΔΣ Αγίων Αναργύρων

   Στο 4ο ΔΣ Αγ. Αναργύρων πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό λαογραφικό πρόγραμμα με εκδηλώσεις για τις απόκριες,  την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023  3feel.

Οι μαθητές, μασκαρεμένοι, με τους δασκάλους τους, έκαναν κατασκευές αποκριάτικες, έπαιξαν και χόρεψαν με χαρά. Όλες οι τάξεις παρουσίασαν με τη σειρά ένα δικό τους δρώμενο ή παιχνίδι. Οι μαθήτριες της ΣΤ τάξεις χόρεψαν δική τους χορογραφία και τραγούδησαν ισπανικό τραγούδι 한영사전 프로그램! Οι μαθητές της Ε΄ τάξης με τη δασκάλα τους κ. Φίλη Δ. έκαναν παρέλαση του καρνάβαλου που κατασκεύασαν και όλοι οι μαθητές – χορευτές μας ακολουθούσαν το άρμα μεταμφιεσμένοι με προσωπίδες, τραγουδούσαν τραγούδια αποκριάτικα και χόρευαν.

Όλοι διασκέδασαν με την καρδιά τους, όπως το έθιμο το απαιτεί!

Η τελευταία Παρασκευή της Αποκριάς στο σχολείο μας πέρασε με πολύ κέφι, παιχνίδι και φαγητό!!!!!!  Untouchable!

Και του χρόνου!!!

—————————————————————————————————————

Τι είναι η ΑΠΟΚΡΙΑ ή ΑΠΟΚΡΕΩ;

Απόκρεω ή αποκριά, είναι η περίοδος των τριών εβδομάδων πριν από την Καθαρά Δευτέρα, κατά την οποία επικρατεί το έθιμο του μασκαρέματος.

«Αποκρεύω» σημαίνει απέχω από το κρέας (από-κρεώ).

Συνώνυμη της λέξης Αποκριά είναι και η λέξη Καρναβάλι (Carnival), που προέρχεται από το λατινικό carnem levare (αποχή από το κρέας)  Download special character tables.

Τι είναι το Τριώδιο;

Με τον ευρύτερο όρο Αποκριά, ονομάζουμε τη χρονική περίοδο τριών εβδομάδων πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή, το γνωστό μας τριώδιο.

Οι τρεις Κυριακές που κλείνουν την κάθε εβδομάδα του τριωδίου είναι:

  • η Κυριακή του Ασώτου,
  • η Κυριακή της Απόκρεω (μικρή αποκριά) και
  • η Κυριακή της Τυροφάγου (Μεγάλη Αποκριά)  Xshell Hangul.

Η περίοδος του Τριωδίου καλύπτει:

α. Τις τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή (22 ημέρες).

β. Τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή (40 ημέρες, από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή πριν από το Σάββατο του Λαζάρου)  Borderland3.

γ. Τις δυο ήμερες Σάββατο του Λαζάρου και Κυριακή των Βαΐων (συνδετικές ήμερες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής με τη Μεγ. Εβδομάδα).

δ. Τη Μεγάλη Εβδομάδα (6 ημέρες).

Η αρχή του καρναβαλιού

Οι τρεις εβδομάδες πριν την αρχή της Σαρακοστής ονομάζονται Προφωνή, Κρεατινή και της Τυροφάγου  Great barn mp3.

Στο μέσο της Κρεατινής (της 2ης) εβδομάδας βρίσκεται η Τσικνοπέμπτη, κατά την οποία, καταναλώνεται κρέας ψημένο στα κάρβουνα, το οποίο πρέπει να έχει πάντα λίγο λίπος ώστε κατά το ψήσιμο να βγάλει την απαραίτητη «τσίκνα», εν είδει προετοιμασίας για τη νηστεία της Σαρακοστής.

Την Τσικνοπέμπτη αρχίζουν τα μασκαρέματα, που υποτίθεται ότι διώχνουν τα κακά πνεύματα του χειμώνα και έτσι εξασφάλιζαν μια επιτυχημένη σοδειά  윤식당 6회.

Οι ρίζες των εκδηλώσεων αυτών βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα και στη λατρεία του θεού Διόνυσου, ο οποίος κατά το δωδεκάθεο ήταν ο θεός της γονιμότητας και οι αρχαίοι Έλληνες τον τιμούσαν με μεγάλους εορτασμούς, τα Διονύσια. Κατά τους εορτασμούς αυτούς, στην αρχαία Αθήνα, γινόταν παρέλαση άρματος που συμβόλιζε τον ερχομό της Άνοιξης  히든캐치5.

Το άρμα ακολουθούσαν χορευτές και τραγουδιστές μεταμφιεσμένοι με προσωπίδες που τραγουδούσαν σατυρικά (μυλλομένα) τραγούδια.

Με την επικράτηση του χριστιανισμού, στοιχεία της αρχαιοελληνικής λατρείας συνδυάστηκαν στη συνείδηση και τις παραδόσεις του λαού με την περίοδο πριν από τη Σαρακοστή  찬미가. Από το 19ο αι. μέχρι σήμερα το καρναβάλι ξεκινά κάθε χρόνο την Κυριακή του Τελώνη και Φαρισαίου και λήγει την Κυριακή της Τυροφάγου.

Παλιότερα,  παρέες μεταμφιεσμένων κυκλοφορούσαν στους δρόμους και γύριζαν τα βράδια στις γειτονιές τραγουδώντας σκωπτικά τραγούδια . Στην εποχή μας, οι καρναβαλικές γίνονται οργανωμένες από τις τοπικές κοινωνίες με αποκριάτικες στολές και άρματα.

Οι Απόκριες αποτελούν ουσιαστικά  μια περίοδο εκτόνωσης , πριν αρχίσει η Σαρακοστή. Με τη νηστεία της Σαρακοστής οι πιστοί προετοιμάζονται ψυχικά και σωματικά για να παρακολουθήσουν τα Θεία Πάθη κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Καλές Απόκριες σε όλους!