τα “λαζαρικά”, τα κάλαντα του Λαζάρου

  g_kalanta_lazarou

Το Πάσχα, ως μια από τις κορυφαίες γιορτές της Ορθοδοξίας, που γιορτάζεται  στην κορύφωση της άνοιξης και συμβολίζει την αναγέννηση της ζωής, έχει τα δικά του ξεχωριστά έθιμα που έχουν παραδοσιακό χρώμα και έντονα πολιτιστικό χαρακτήρα mi gente 다운로드.

Ένα από τα έθιμα του Πάσχα είναι οι ¨Λαζαρίνες¨ που αναβιώνει στην αυλή του σχολείου μας κάθε χρόνο η κ.  Σαββοπούλου Κ Download The Pen. με τους μαθητές της, κρατώντας στα χέρια τους τις λαζαρίνες ντυμένες με άσπρο σαγι, τσεμπέρι στο κεφάλι και τραγουδώντας τα «Λαζαρικά»  kda 노래 다운로드.

Το έθιμο ¨Λαζαρίνες¨  έχει διπλό χαρακτήρα, καθώς ταυτίζεται με τον ερχομό της Άνοιξης, αλλά και με την Ανάσταση του Λαζάρου. Αναγγέλλει την Ανάσταση του Λαζάρου και την ¨ανάσταση¨ το ξύπνημα της φύσης και τον ερχομό της άνοιξης linux php 다운로드.

     Το έθιμο αυτό, κατά πολλούς, έχει αρχαίες ρίζες. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι ρίζες του εθίμου των Λαζαρίνων βρίσκονται στη γιορτή των αρχαίων Ανθεστηρίων.  Άλλοι υποστηρίζουν ότι βρίσκονται στο θάνατο και την ανάσταση του Άδωνη και τέλος κάποιοι άλλοι στην άνοδο της Περσεφόνης κάθε άνοιξη στον επάνω κόσμο  13구역 얼티메이텀.
Τα παλιά χρόνια, οι Λαζαρίνες,  ήταν ολιγομελείς ομάδες νεαρών κοριτσιών, που επισκέπτονταν με τη σειρά όλα τα σπίτια του χωριού τους και γειτονικά χωριά, τραγουδώντας ένα είδος καλάντων, τα «Λαζαρ’κά», που αναφέρονταν στον Λάζαρο, την κάθοδο του στον Άδη και την Ανάσταση του από τον Ιησού . Από αυτόν τον Λάζαρο,  πήρε και το όνομα του το συγκεκριμένο έθιμο αλλά και όσες κοπέλες συμμετείχαν σε αυτό .
Το έθιμο των Λαζαρίνων στο Ρουμλούκι διαρκούσε από το απόγευμα της Παρασκευής, παραμονή του Σαββάτου του Λαζάρου μέχρι και την Κυριακή των Βαΐων . Στο έθιμο αυτό συμμετείχαν νεαρές, ελεύθερες κοπέλες ηλικίας 13-19 ετών, που είχαν εισέλθει σε ηλικία γάμου, δηλαδή είχαν φορέσει τον άσπρο σαγιά και το τσεμπέρι στο κεφάλι. Το μπουλούκι, όπως ονομάζονταν μία ομάδα Λαζαρίνων, αποτελούνταν συνήθως από 4 κοπέλες και ένα κοριτσάκι έως 12 ετών, την «καλάθαρο», που ακολουθούσε την ομάδα και συγκέντρωνε με ένα καλάθι τις προσφορές (αυγά και χρήματα), που τους έδιναν σε κάθε σπίτι που επισκέπτονταν.
Όλη τη Μεγάλη Σαρακοστή, οι Λαζαρίνες προετοιμάζονταν μαθαίνοντας τους χορούς και τα τραγούδια, που θα τους ήταν αναγκαία για την επιτυχή τέλεση του εθίμου αυτού. Οι κοπέλες ενός μπουλουκιού Λαζαρίνων, πολλές φορές έδιναν όρκο μεταξύ τους πως ό,τι και να συμβεί δε θα χαλάσουν το μπουλούκι τους και πως θα συνέχιζαν όλες μαζί το έθιμο αυτό για 2 ή 3 χρονιές ακόμα.
Οι Λαζαρίνες φορούσαν ως ενδυμασία τους «τα λαζαργιάτ’κα», που αποτελούνταν από τον άσπρο σαγιά, από τσεμπέρι στο κεφάλι στολισμένο με λουλούδια και από μαντίλες πολύχρωμες, που κρεμούσαν στα ζωνάρια τους. Μία μαντίλα κρατούσαν στα χέρια τους. Επίσης, φορούσαν κοσμήματα, δανεισμένα από παντρεμένες γυναίκες.