Παρέλαση 25ης Μαρτίου και Ελληνική Παραδοσιακή Φορεσιά

 Σήμερα, 25 Μαρτίου 2018, οι μαθητές των Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων μαζί με τους εκπαιδευτικούς κ. Σιούντρη Αθανάσιο και κ. Κουκά Φρόσω συμμετείχαν με περηφάνια, φορώντας παραδοσιακές στολές από διάφορα μέρη της Ελλάδας, στην καθιερωμένη μαθητική παρέλαση εκπροσωπώντας το σχολείο μας !

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους για την άψογη εμφάνιση του σχολείου μας 아마존 비디오!

Από τη διεύθυνση του σχολείου

 

Λίγα λόγια για την Ελληνική Παραδοσιακή Φορεσιά

Σχετική εικόνα    Νυφική ενδυμασία. Αττική        . Σχετική εικόνα Λιβαδειά,

Αποτέλεσμα εικόνας για παραδοσιακη φορεσια ρουμελης

Η ελληνική παραδοσιακή φορεσιά χαρακτήριζε και διέκρινε τους ανθρώπους κάθε περιοχής.

Είχε φτιαχτεί για να είναι χρηστική στην καθημερινότητα και να εντυπωσιάζει σε ξεχωριστές στιγμές της ζωής Download More Impossible.

Τα πλούσια υλικά, η ποικιλία στο κέντημα, στο στόλισμα και το ράψιμο, δημιουργούσαν την προσωπική σφραγίδα κάθε περιοχής.

Οι φορεσιές χωρίζονται σε πολλές κατηγορίες:

  • Ανάλογα με την μορφολογία του εδάφους: Σε ορεινή, πεδινή, νησιώτικη
  • Ανάλογα με την κοινωνική περίσταση: Σε νυφική, γιορτινή, καθημερινή
  • Ανάλογα με την ηλικία: Σε κόρης, νύφης, παντρεμένης, ηλικιωμένης και χήρας
  • Ανάλογα με τα εξωτερικά κομμάτια της φορεσιάς: Σε καβάδι, σεγκούνι, φουστάνι, σαγιάς, καπλαμάς για τις γυναικείες και φουστανέλα, μπουραζάνα, και βράκα για τις αντρικές.
  • Σε αστικές, με ευρωπαϊκά υλικά και ραφή.
  • Σε χωρικές, με εγχώρια χειροποίητα υλικά Download Windows PhotoViewer.

Τα περισσότερα από τα κομμάτια της κάθε φορεσιάς ήταν ραμμένα, στολισμένα και κεντημένα από τις γυναίκες [γιαγιά, μητέρα, θυγατέρα].

Τα μεγάλα εξωτερικά κομμάτια τα έραβαν και τα κεντούσαν άντρες, οι Τερζήδες (τερζής ή τερζίς).

ΑΝΔΡΙΚΗ  ΦΟΡΕΣΙΑ

Οι αντρικές φορεσιές διαφέρουν από τόπο σε τόπο:

  • στη Θράκη επικρατεί το «πουτούρι», είδος σκουρόχρωμου μάλλινου παντελονιού,
  • στη Μακεδονία το μαύρο «μπενεβρέκι», «πανωβράκι» ή «σαλβάρι», μάλλινο παντελόνι και το «πουκάμισο» φορεμένο ως βασικό ένδυμα, ενώ,
  • οι Βλάχοι, οι Σαρακατσάνοι, οι κάτοικοι της περιοχής της Φλώρινας, οι Θεσσαλοί και οι Ηπειρώτες φορούν ένα είδος κοντού μάλλινου, αμάνικου πανωφοριού που συνήθως λέγεται «ντουλαμάς» 폴라리스오피스 pc용.

Όλα τα παραπάνω ενδύματα συμπληρώνονται με διάφορα γιλέκα και ζακέτες, φορεμένα το ένα πάνω στο άλλο, που κουμπώνουν με διάφορους τρόπους, ώστε να μη κρύβει το ένα το άλλο στα σημεία που παρουσιάζουν διακοσμητικό ενδιαφέρον.

Τη μέση τη ζώνει κάποιο ζωνάρι ή ζώνη ή και τα δύο. Το χειμώνα φοριούνται πάνω από όλα διάφορα μανικωτά παλτά ή κάπες, που συχνά έχουν κουκούλα. Στα πόδια φοριούνται πλεχτές κάλτσες ή υφασμάτινες περικνημίδες.

Αποτέλεσμα εικόνας για παραδοσιακη φορεσια ρουμελης  Τι συμβολίζει η ευζωνική ή αλλιώς τσολιαδίστικη στολή που κάθε χρόνο την 25η Μαρτίου έχει την τιμητική της;

Φουστανέλα είναι η πολύπτυχη λευκή βαμβακερή ανδρική φούστα και οι πτυχές – δίπλες που έχει αριθμούν τις 400, όσα και τα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς 홀리 바이블 apk. Το λευκό χρώμα που κυριαρχεί σε όλη την ευζωνική στολή συμβολίζει την αγνότητα των εθνικών αγώνων.

Η φέρμελη είναι το γιλέκο του εύζωνα. Αποτελεί το δυσκολότερο, όσον αφορά την κατασκευή του, κομμάτι της ευζωνικής στολής. Διαθέτει λευκά και επίχρυσα νήματα, με τα οποία απεικονίζονται σχέδια λαογραφικής σημασίας Samsung Restore Solution 5. Ένα από αυτά αποτελούν τα αρχικά Χ και Ο, τα οποία θεωρείται ότι αντιστοιχούν στις λέξεις χριστιανός και ορθόδοξος.

Η μαύρη φούντα που κρέμεται από το κόκκινο φάριο (ή φάρεο) θεωρείται ότι συμβολίζει το δάκρυ του Χριστού στη Σταύρωση.
Τα τσαρούχια είναι τα υποδήματα του εύζωνα. Χαρακτηριστικό κομμάτι των τσαρουχιών αποτελούν οι μαύρες φούντες στις οποίες καταλήγουν οι μύτες τους Anakne mp3. Θεωρείται πως η αρχική τους χρήση ήταν να κρύβονται σε αυτές μικρά κοφτερά αντικείμενα που θα μπορούσαν αιφνιδιαστικά να τραυματίσουν τον εχθρό σε μία μάχη «σώμα με σώμα». Άλλη άποψη είναι ότι οι φούντες προστάτευαν τα δάχτυλα των ποδιών από το χιόνι και τα κρυοπαγήματα.

Ενδυμασία ΗπείρουΗπείρου, Αποτέλεσμα εικόνας για παραδοσιακη φορεσια κρητης Ενδυμασία ΣκύρουΣκύρου Conan Disappearance.

 

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΦΟΡΕΣΙΑ:

  Πουκάμισο υπόλευκο βαμβακερό.

Όλες οι γυναικείες φορεσιές του τόπου μας έχουν ως βασικό ένδυμα το «πουκάμισο». Άλλο ενδιάμεσο ένδυμα είναι η «φούστα».  

 Αποτέλεσμα εικόνας για παραδοσιακη φορεσια κρητης

Τα παραπάνω ενδύματα συμπληρώνονται πολλές φορές με γιλέκα και ζακέτα Download the invitation letter. Τη μέση τη ζώνει ένα ζωνάρι, που τυλίγεται περισσότερες από μία φορές γύρω από τη μέση και κάποτε την περιφέρεια, ή μια ζώνη ή και τα δύο.

Χαρακτηριστική στις γυναικείες χωρικές φορεσιές είναι η ποδιά.

Την καθημερινή φορεσιά αποτελούσαν: το μισοφόρι, το πουκάμισο (καμίσι), ο τζάκος (ζιπούνι) με τα πανωμάνικα, τα κατωμάνια, το κεντητό σιγκούνι, η ποδιά, το ζουνάρι, τοι ζάγρες (υποδήματα), το τσεμπέρι, το μαντήλι και το γκιουρντί.

Στα πόδια φοριούνται πλεχτές, μπαμπακερές, μάλλινες ή μεταξωτές κάλτσες Download the Kyungbuk University app.

Οι γυναικείες φορεσιές είναι κατάφορτες από ποικίλα είδη κοσμημάτων, αργυρών και άλλων, που στολίζουν το κορμί και το κεφάλι.Αποτέλεσμα εικόνας για παραδοσιακη φορεσια κρητης

Τα κεφαλοκαλύμματα και τα κεφαλοδέματα είναι περίπλοκα, κυρίως τα νυφικά.  Τα μαλλιά τους οι γυναίκες συνήθιζαν να τα φτιάχνουν σε δύο πλεξούδες που έπεφταν στην πλάτη και από πάνω έδεναν το τσεμπέρι και στη συνέχεια το μαντήλι το λουλουδάτο.

Αποτέλεσμα εικόνας για παραδοσιακη φορεσια κρητης

 

Κορινθίας, Φλώρινας. καραγκούνικη, Σαρακατσάνας, Τανάγρας Ιωαννίνων,  Επισκοπή Νάουσας Ημαθίαςνότια της Θεσσαλονίκης, βόρεια της Θεσσαλονίκης, ανατολικά της ΘεσσαλονίκηςΣουφλίουΚαστελόριζου, Μεγάρων, Αποτέλεσμα εικόνας για παραδοσιακη φορεσια κρητηςΚρητική, Αποτέλεσμα εικόνας για παραδοσιακη φορεσια κρητης  Κρητική, Αποτέλεσμα εικόνας για παραδοσιακη φορεσια κρητηςΚαρπάθου,  Ενδυμασία Μακεδονίας - Αλεξάνδρειας (Ρουμλούκι)Μακεδονίας, Αποτέλεσμα εικόνας για παραδοσιακη φορεσια κρητηςΜανιάτισσα, Σχετική εικόνα Θράκης, Αποτέλεσμα εικόνας για παραδοσιακη φορεσια κρητηςΑστυπάλαια, Δωδεκάνησα, 

Από τη Δ/νση